Hoppa till sidans innehåll

Vad är Kendo?


 


Historia
Fjortonhundratalets Japan var ett våldsamt land som led av inbördeskrig. De lokala daimyo (provinsherrar) ledde armeer av samurajer och fotfolk för att vinna kontroll över större landytor och därigenom större makt. I denna miljö utvecklades fäktning till något mer än bara bank och hugg, en rad olika skolor som lärde ut olika tekniker för att så effektivt som möjligt döda motståndaren utvecklades. Till en början skedde detta genom träning med skarpa svärd detta övergick efter hand till träsvärd (bokken). Efter hand kom sedan mer skydd till och även bättre träningsvapen. samurai
 
För ca 200 år sedan så grundades den moderna kendon som är mer tävlingsinriktad och som mer eller mindre har frånsagt sig sitt blodiga förflutna. Det var då som Kamizumi Nobutsuna grundade sin skola där man tränade och tävlade med full rustning och bambusvärd

 

Idag

Nu utövas kendo världen över i olika omgivningar och på olika nivå. Sporten har blivit mer tävlingsinriktad på ont och på gott, dock finns det fortfarande mycket gamla traditioner och seder kvar. Kendo består av en rad olika delar och element.
Den mest framträdande delen är den tävlingsinriktade formen, där två kendokas (kendoutövare) fäktas mot varandra och försöker få in träffar på poänggivande ytor. Utöver detta har kendon en stor del mentalträning för att få in rätt attityd och inställning. En annan viktig del är kata (former), även dessa utövas i par och här är det en stiliserad form av fäktning med en lärare och elev som utför attacker och motattacker.
Kendo har i Sverige ca 500 utövare, åldrarna varierar kraftigt och eftersom det tar många år att bli riktigt duktig så är det ingen sport där unga människor automatiskt har en fördel.
Uppdaterad: 07 JUN 2016 21:33 Skribent: Lars Jinton

Postadress:
Götha KK - Budo & Kampsport
C/o Tjernström, Kobbarnasväg 14
41647 Göteborg

Kontakt:
Tel: +46730341561
E-post: This is a mailto link

Se all info