Hoppa till sidans innehåll

Utrustning


Allmänt

En kendokas (kendoutövare) utrustning har under ett par hundra år förfinats och utvecklats för att ge maximalt skydd och rörlighet. Den härstammar från den tiden när man tränade med metall- eller träsvärd, vilka var direkt livsfarliga och det skedde regelbundet svåra skador under träningarna. Därför började man att experimentera med olika typer av skydd i ett försök att kringgå skaderiskerna. De första utrustningarna hämtade idéer från rustningarna som användes i krig. Men under tvåhundra år så utvecklades utrustningen vidare för att bättre passa kendos krav.

 

Men
men På huvudet har man en hjälm som heter men. Den täcker dels hela huvudet men går även ut på axlarna för att dämpa slag som träffar fel. Under hjälmen bär man vanligtvis en huvudduk som heter tenugui. Tenuguin är till dels för att dämpa slagkraften något, men framförallt för att hindra att svetten rinner ner i ögonen konstant.
Do
do Bålen täcks av ett harnesk som heter do. Detta är traditionellt gjord av bamburibbor men på senare tid har syntetiska material börjat bli allt vanligare. Do fästs med fyra band över ryggen, för riktigt små barn finns även knappfästen så de inte skall ha problem med att knyta knutar.
Tare
tare Höften skyddas av ett tjock skynke, detta är det enda skydd som inte också är en träffyta. Detta är till för att skydda ifrån sneddträffar och misstag. På sidorna av tare markerar man normalt sett också tävlingsnummer med vanlig tavelkrita.
Kote
kote Ett par kraftiga handskar skyddar händerna och handlederna. Första gångerna när man tränar med ett par nya kote är det inte ovanligt att de färgar av sig och att handlederna ser alldeles blå ut efter ett hårt träningspass.
Shinai
shinai Svärdet man använder är gjort av bambu. Normalt sett består det av fyra bamburibbor som sätts ihop med läder och snöre. Tsuba (parerplåten) är oftast gjord av plastmaterial men även läder och andra material förekommer.
Hakama och Gi
kendoka Under alla skydd bär man en hakama (vida byxor) och en gi (jacka). Under intensiva pass kan allt bli mycket varmt och det är därför viktigt att man dricker mycket både före, under och efter träning för att kompensera vätskeförlusten.
Allt som allt kan en komplett utrustning kosta ifrån 3000 kr och uppåt beroende på kvalitet. De flesta köper dock utrustningen i ett par omgångar (först en shinai, sedan hakama och gi, och till sist bogu (komplett rustning)). Så även om kostnaden kan verka stor så är den vanligtvis utspridd över en längre period. Livslängden på en bogu brukar vara ungefär 10år så kostnaden per träningstillfälle är inte stor.
Uppdaterad: 07 JUN 2016 21:31 Skribent: Lars Jinton

Postadress:
Götha KK - Budo & Kampsport
C/o Tjernström, Kobbarnasväg 14
41647 Göteborg

Kontakt:
Tel: +46730341561
E-post: This is a mailto link

Se all info