Hoppa till sidans innehåll

Träning


Allmänt

Kendoträning består av många olika typer av övningar. Varje övning har sitt eget mål och tillsammans bildar de Kendo. Kendo kräver liksom många andra budosporter uthållighet och tålamod. En nybörjare kommer kanske att känna att det känns ovant i början, alla etikettregler, fotförflyttningar och hur man hanterar svärdet. När personen efter ett flertal träningar börjar visa mognad och självförtroende i grundteknikerna så kommer han/hon få börja träna med bogu (rustning).
Senare kommer alla övningar att ske med rustning och mot en motståndare. Det finns massor av olika tekniker som alla måste övas om och om igen för att kunna behärska dem helt. Det är olika typer av kontringstekniker, situationsbedömning, snabba kroppsförflyttningar och rent fysiska övningar.

 

keiko2
Kiri-Kaeshi

Upprepade slag omväxlande mot vänster och höger sida av hjälmen. övningen är till för att öva upp centrering, avståndsbedömning, slagteknik samt stil.

 

Waza-Geiko

En teknik som går ut på att låta studenten öva mellan fem till femton anfall på en motståndare som öppnar sig.

 

Kakari-Kaeshi

En kort och mycket intensiv attackövning som är till för att öva upp attackberedskap, förmåga att kunna attackera oavbrutet samt att bygga upp en anda.

 

Ji-Kaeshi

Sparringövning där båda två kendokas anfaller varanandra. Det utövaren en chans att testa olika tekniker på en motståndare under realistiska förhållanden.

 

Hikitate-Kaeshi

Sparringövning när en högre graderad kendoka övar mot en lägre graderad, efteråt så ger de höggraderade feedback, tips och synpunkter.

 

Shiai-Kaeshi

Tävlingsmatch, som döms av tre domare. Den kendoka som först erhåller två poäng vinner. Poäng erhålls när en av de tävlande träffar på någon av de tillåtna träffområdena och visat bra anda i sitt anfall.
Det som de flesta kendokas uppskattar mest är de olika typerna av "Geiko". Det är under dessa "free-fight" övningarna mot en motståndare som sätter alla sinnen på helspänn och detta kräver total koncentration både mentalt och fysiskt. Under en Geiko övning så går ljudnivån upp i dojon, detta för varje kendoka försöker att stressa och/eller skrämma motståndaren med olika skrik (Kiai). Kiai upplevs av många nybörjare som mycket pinsamt och de har därför svårt för att skrika för fulla lungor i början. Men efter ett tag så kommer de över det och det blir en naturlig del av träningen.

 

keiko
Det kanske svåraste i kendo är att öva upp sin "sanshin" - självkontroll och bra anda. Den kendoka som har en riktigt bra sanshin har ett enormt övertag på sin motståndare. Det "utstrålar" säkerhet och självförtroende hos de kendokas som har en bra sanshin, han/hon kan "markera" en träff genom att "utstråla" bra sanshin. En riktigt duktig kendoka kan redan innan ett anfall börja utöva en sådan stark utstrålning att han/hon kommer att vinna, för han/hon inte bara läser sin motståndare och utan kan störa motståndaren så denne inte kan skapa en bra sanshin eller flyt i sin kendo.
Uppdaterad: 07 JUN 2016 21:31 Skribent: Lars Jinton

Postadress:
Götha KK - Budo & Kampsport
C/o Tjernström, Kobbarnasväg 14
41647 Göteborg

Kontakt:
Tel: +46730341561
E-post: This is a mailto link

Se all info