Hoppa till sidans innehåll

Gradering


Graderings rutiner
En annan del av kendo är gradering. Detta sker på lite olika sätt världen över men är sammstämmigt i Sverige. Gradering är inget självändamål utan ett sätt att veta var man hör hemma både under träning och tävling. I kendo bärs inget synligt tecken på att man har graderat eller vilken nivå man har uppnått.

 

 

Som nybörjare är man helt ograderad och är det i princip sin första termin. När sedan ens tränare bedömmer en som mogen får man gå igenom en gradering där man bedöms och förhoppningsvis blir godkänd.

 kata

 

Man tar alltid ett steg i taget och börjar på 4:e Kyu. Kyu graderna är elevgraderna och man kan i teorin gradera var tredje månad. Efter man uppnåt 1:a Kyu är det dags att övergå till lärargraderna och man graderar då till 1:a Dan. Här tar det sen längre tid att gå mellan graderna och max grad som går att uppnå är 9:e Dan (den högst graderade svensken har "bara" 7:e Dan). För en mer detaljerad beskrivning av hur graderingar går till och vilka krav som finns kan man hitta på Kendoförbundets hemsida www.kendoforbundet.se

Uppdaterad: 07 JUN 2016 21:31 Skribent: Lars Jinton

Postadress:
Götha KK - Budo & Kampsport
C/o Tjernström, Kobbarnasväg 14
41647 Göteborg

Kontakt:
Tel: +46730341561
E-post: This is a mailto link

Se all info